Nápojový lístek

Nápojový lístek

Nápojový lístek
Drink měsíce

Absinth Fig

Absinth Fig

Nálev s fíky společně s Absinthem 35 vytváří dohromady perfektní sladkou kombinaci, tak to přijďte zkusit.

Servírování absinthu

Destilovaný absint (takzvaně pravý)

Ve světě je rozšířeno několik způsobů, jak se absint podává. V základě se jedná o jeho míchání s vodou, což má za následek změnu jeho barvy. Nejen Francouzi tento proces označují slovem loucher, nebo louche, což doslova znamená kalit se. Pokud se smíchá pravý absint s vodou, mělo by dojít k jeho pozvolnému zakalení a změně barvy ze smaragdově zelené na mléčnou. Změna barvy je spojena s obsahem silicových složek, které se ve vodě začnou srážet a odlučovat se od alkoholické složky. Dochází ke srážení v koloidní suspenzi. Případně se voda nalije do skleničky s absintem přes kostku cukru na lžičce, což má za následek rozpuštění cukru a zjemnění chuti nápoje. Tento způsob konzumace je velmi rozšířen po celém světě.

Absint se původně naléval do speciální sklenky, která měla nejčastěji rozšiřující se kulatou nožku tvaru skleněné kuličky. Objem sklínky se pohyboval okolo 75 ml. Přes sklenku byla položena speciální děrovaná lžička, na níž se nechávala kostka cukru. Původní piják absintu si vždy nápoj připravoval sám a urážkou by byla příprava nápoje číšníkem. Tento tradiční způsob konzumace se společně s replikami absintového příslušenství postupně vrací.

A sequence of four images   showing the traditional way to prepare absinthe.Tradičně je absint nalit do sklenice přes speciálně navrženou štěrbinovou lžíci. Poté se vloží do lžíce kostka cukru a přelije se přes ni ledově vychlazená voda. Nápoj se ředí v poměru 3:1 až 6:1. Při tomto procesu se od roztoku oddělí části, které nejsou ředitelné vodou (éterické oleje) a zamlží drink. Tento efekt se jmenuje louche, ale nemají je všechny absinty. Výsledný nápoj je mléčně zbarvený a uvolňuje aroma nápoje. Číšník by měl servírovat absint, ledovou vodu a cukr zvlášť, tak, aby si host mohl nápoj připravit dle své chuti.

Karafy

Karafy se nepoužívají příliš často; více pak pro domácí potřebu. V současnosti se spíše používají fontány nebo speciální síta. Karafa funguje stejně jako fontána, ale proces je spíše pro zručné pijáky absintu. Úzkým otvorem přeléváme vodu přes kostku cukru, která leží na lžičce, do absintu. Karafy nemusejí být jen ve skleněném provedení. Můžete se setkat i s jinými materiály, například z nerezu.

Fontány

Už dlouho se používá k servírování takzvaná fontána. Do fontány nalijeme ledovou vodu s ledem. Voda po povolení kohoutku kape přes cukr do absintu. Tato metoda byla dříve celkem vzácná, ale postupně se hodně rozšířila - nejen pro svůj efekt, ale i pro svou praktičnost. Fontány můžete sehnat ve více druzích. Liší se svým vzhledem, velikostí či počtem kohoutků.

Síta – takzvané Broilery

Tato síta jsou používaná velmi vzácně. Mohou být vyrobena ze skla nebo z nerezu (viz obrázek vedle textu). Můžete je také vidět ve více provedeních. Najdete je jen v několika barech na světě - spíše v těch, které se specializují na servis absintu. Podávání je také velmi efektivní,  stejně jako u fontán - možná ještě více atraktivní díky způsobu obsluhy. Cukr se vhodí přímo do absintu a do síta se nalije voda, která se pomalu nechá překapávat do drinku. Nakonec se vše promíchá lžičkou a absint je připraven k pití.

Macerovaný absint (takzvaně bohémský)

V Česku se po revoluci objevil nový způsob výroby absintu, který se ukázal být úspěšným marketingovým tahem. Na lžičku se vloží kostka cukru, která se namočí do sklenky s absintem. Díky vysokému podílu alkoholu je možno kostku s absintem zapálit a nechat odkapávat vznikající karamel do sklenky. Toto podávání absintu samozřejmě nemá souvislost s pravým podáváním absintu. Je to takzvaná bohémská tradice. Většina „pravověrných” pijáků absintu tuto metodu zavrhuje.

Po 3 až maximálně 4 kapkách karamelu se rychle lžička se zbytkem karamelu ponoří do absintu a uhasí. Celá směs se rozmíchá a následně se podává ke konzumaci. Při tomto procesu se chuť absintu mírně mění. Absinty získají díky tomuto procesu krásnou jantarovou barvu. V absintu se tím také snižuje procento alkoholu. Procedura je opticky velmi efektní a získává si množství turistů a absintových nováčků. Tento rituál je vhodný spíše pro bohémský absint.V některých zemích je rozšířeným zvykem podávat absint silně vychlazený. K oběma verzím však vždy podáváme na zapití sklenku vody.

Cukr, skleničky a lžičky

Cukr

Cukrová kostka používaná k servírování absintu je většinou malá,  fermentovaná - takzvaná mocca kostka. Tato kostka postačí tak akorát k dochucení absintu. Samozřejmě ale závisí na chuti konzumenta absintu – na přání můžeme použít i dvě nebo tři kostky.

Skleničky

Na trhu existuje mnoho druhů skleniček na absint. Skleničky jsou převážně na nožičce, ale mohou být různě tvarované. Mohou být jak ze skla, tak z křišťálu. Některé z nich mají na skleničce rysku, aby piják absintu věděl, kolik vody má do absintu překapat.

Lžičky

  S těmito speciálními lžičkami na absint se můžete setkat ve více druzích. Je známo, že existuje okolo 500 druhů. Tyto speciální lžičky mají v sobě malé otvory, přes které se cedí cukr s vodou. V naší Absintherii naleznete vystaveno cca 50 druhů těchto lžic. 

Lžička, kterou vidíte na obrázku vedle, doporučujeme především na přepalování macerovaného absintu. Je výrazně zaoblená a cukr se v ní lépe udrží, když se přepaluje.

Otevírací doba

Po 12:00 - 24:00
Út 12:00 - 24:00
St 12:00 - 24:00
Čt 12:00 - 24:00
12:00 - 24:00
So 12:00 - 24:00
Ne 12:00 - 24:00

Kde jsme

Absintherie Jilská

Jilská 7, 110 00 Praha - Staré Město
GPS: 50°05'6,95"N 14°25'8,43"E
Mapa

Absintherie Náměstí Franze Kafky

U Radnice 14/8, Náměstí Franze Kafky
110 00 Praha - Staré Město
GPS: 50°5'15,03"N 14°25'9,43"E
Mapa

Kontakt

Absintherie Franz Kafka str.
Tel: 273 132 612 E-mail: absintherie@absint.cz
Zodpovědný vedoucí: Jiří Kořínek
Absintherie Jilská str.
Tel: 224 251 999 E-mail: absintherie@absint.cz
Zodpovědný vedoucí: Jiří Kořínek